Monday, July 23, 2012

Vauvanruokaa: Soseet 7-9kk

Aikaisemmin postailin valmistamistani kasvissoseista ja hedelmäsoseista pienemmälle vauvalle. Nyt, kun vauva on tottunut helposti sulaviin, miedon makuisiin kasviksiin ja hedelmiin, hänelle uskaltaa antaa jo suurinta osaa kasviksista ja hedelmistä huoletta. Meillä on pari viime kuukautta maisteltu seuraavia soseita ennen kuin siirrytään raasteisiin ja muihin karkeampiin ruokiin ja sormiruokaan.

Kasvikset:

Pinaattikeitto (tuoreesta pinaatista)

Puhdista pinaatinlehdet huolellisesti ja höyrystä ne kypsiksi. Lisää vettä ja soseuta monitoimikoneessa hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan runsaasti äidinmaitoa. Voi pakastaa (mutta rakenne muuttuu).

 

Punajuurisose  

Kuori punajuuret ja leikkaa paloiksi. Höyrystä pehmeiksi, lisää vettä/äidinmaitoa ja soseuta monitoimikoneessa hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Gobhi

Kukkakaalisose

Puhdista kukkakaali näin: pese se ja liota sitä suolavedessä puolen tunnin ajan. Leikkaa kukkakaalista kukinnot irti ja höyrytä ne pehmeiksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Parsakaali

Parsakaalisose

Puhdista parsakaali näin: pese se ja liota sitä suolavedessä puolen tunnin ajan. Leikkaa parsakaalista kukinnot irti ja höyrytä ne pehmeiksi. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

SweetCorn

Maissisose

Sulata pakastemaissi ja keitä se runsaassa vedessä kypsäksi. Soseuta keitinvesineen monitoimikoneessa puuromaiseksi soseeksi. Voi pakastaa.

beans

Papusose

Leikkaa pavuista päät irti ja höyrytä pavut pehmeiksi. Lisää hieman vettä/ äidinmaitoa ja soseuta monitoimikoneessa hienoksi soseeksi (ja jos siemeniä ja ruotoja jää soseeseen, kannattaa se puristaa vielä lävikön läpi). Voi pakastaa.

 

Hedelmät:

Omena

Omenasose

Kuori omena, irrota siemenkota ja leikkaa palasiksi. Keitä vedessä pehmeäksi ja soseuta keitinvesineen blenderillä hienoksi soseeksi. Mausta halutessasi kanelilla. Voi pakastaa.

Päärynä

Päärynäsose

Kuori päärynä, irrota siemenkota ja leikkaa palasiksi. Keitä vedessä pehmeäksi ja sekoita keitinvesineen blenderillä hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

IMG_2802

Persikkasose

Kuori persikat ja irrota kivet. Paloittele persikat, lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseita monitoimikoneessa hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

Mango

Mangosose

Kuori mango ja irrota hedelmäliha siemenestä. Lisää hieman vettä/äidinmaitoa ja soseuta monitoimikoneessa hienoksi soseeksi. Voi pakastaa.

 

Tässä esimerkkejä siitä, miten olen yhdistellyt eri kasviksia soseisiin.

AlooGobhi

Kukkakaali-perunasose 

kurpitsa-pinaatti

Pinaatti-kurpitsasose

Maissi-pinaatti

Pinaatti-maissisose

Parsakaali-maissi

Parsakaali-maissisose

Bataattibroccoli

Parsakaali-bataattisose

Maissi-herne-porkkanasose

beanscarrotbataatti

Papu-porkkana-bataattisose

Avocado-mango

Mango-avokadosose

Mango-melooni

Mango-vesimelonisose

Mausteiden käytöstä on kyselty. Kasvissoseisiin en ole vielä alkanut lisätä mausteita tai suolaa, mutta olen maustanut soseita tuoreilla yrteillä. Vauvan soseisiin käy hyvin oman parvekkeen yrtit huolellisesti pestyinä pieniksi pilkottuina: oreganoa, basilikaa, timjamia, korianteria, jne.

Alla kukkakaali-peruna-porkkanasosetta yrteillä maustettuna.

Aloo-gobhi-gaajar herbs

Myöhemmin lisää vauvan puuroista ja muista vilja- ja linssiruoista ja niiden maustamisesta.

17 comments:

  1. Näyttääpä herkullisita, maistuis varmasti itsellekin!
    Muuten uusi blogini löytyy osoitteen takaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phedra, oikeastaan nuo kasvissoseet ovat näin aikuiseen makuun aika mauttomia ilman mausteita, mutta hedelmäsoseet meinaa välillä mennä vääriin suihin ;-)

      Kiitos linkistä, kurkistetaanpa uuteen blogiin :)

      Delete
  2. Yllätyin kovasti kun olit laittanut pinaattikeiton ja punajuurisoseen. Ne ovat täällä Suomessa kiellettyjä alle 1-vuotiailta korkean nitraattipitoisuuden takia. Nehän estää kalsiumin imeytymistä. Mutta kaikki näyttää tosi hyvältä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista. Täällä Intiassa lääkäri kyllä sanoo, että noita kasviksia voi hyvin antaa. Kun taas Suomessa pienille yleisesti annettuja maissia, kukkakaalia ja parsakaalia ei täällä suositella alle 7-8-kuukautisille, koska ne voivat aiheuttaa ilmaa vatsaan... ohjeet vaihtelee näköjään kovasti maittain!

      Delete
    2. Sama on nuo pavut, niitäkään ei suositella. Mutta ei sun kannata miettiä näitä suosituksia liikaa :) Mieheni neuvolakortissa on maininta että 2 viikon iässä suosteltiin tuoreraasteita ja 1 kk iästä appelsiinimehua. Kaikki me ollaan selvitty hengissä ja ollaan terveitä aikuisia!

      Delete
    3. Täälläkään ei papuja suositeltu ennen tuota 7kk ikää, mutta niinkuin sanot, terveiksi sitä ollaan kasvettu suosituksista huolimatta - ainoa, mihin nuo kasvisvalinnat tosiaan vaikuttaa, on vatsan toiminta ja allergiat jne. 2vk:lle tuoreraasteita kuulostaa kyllä hurjalta!

      Delete
  3. Kiinnitin huomota samaan kuin Kirppu. Suositellaanko Intiassa pinaattia ja punajuurta alle vuoden ikäisille? Ei olisi ensimmäinen kerta, kun ruokasuositukset vaihtelevat radikaalisti maasta ja maanosasta toiseen. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosi paljon on vaihtelua maiden välillä, ja tuohan vasta sekoittaa tällasen ensikertalaisäidin pään!

      Delete
  4. Kyllä papuja voi antaa jo 8kk iästä alkaen Suomessakin - ainakin neuvolasta saamani lasten kasvisruokavalio-oppaan mukaan. :)Pinaattia ei tosiaan suositeltu ja itsekin tuskailin tätä asiaa kun kasvisruokavaliossa tuntuu rautavarat aavistuksen hiipuvan lapsella hieman tuossa 6kk-1v välillä kun tiettyjä ruoka-aineita ei saa vielä antaa ja äidinmaidon määrä raudanlähteenä vähenee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papuja kannattaa varmaan sekoittaa muihin kasviksiin niin, ettei tule vatsavaivoja ja maistuvatkin sitten
      paremmin - sama kuin parsakaali, kaali jne. Pinaattia suositellaan täällä, koska siinä on paljon ravinnearvoja ja on siten hyvin monipuolista ravintoa vauvalle. Raudan lähteenä tuo on tosiaankin hyvä.

      Delete
  5. Suuria eroja on maiden valilla, itse asun Turkissa ja meilla on vuoden ikainen tytar. Taalla kuten monissa muissakin maissa pinaattia suositellaan antamaan jo paljon ennen vuoden ikaa. Pavut ja tomaatti ovat olleet lapsen herkkua puolivuotiaasta asti, 6kk ian saavutettua laakarimme suositteli mahdollisimman monipuolisesti kayttamaan vihanneksia ja hedelmia. Hapanmaitotuotteet aloitetaan myös 6kk iassa. Nyt vuoden iassa tyttö on sitten siirtynyt samaan ruokaan mita itse syömme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista Petra! Täälläkin neuvotaan antamaan kasviksia monipuolisesti, mutta noita vatsaa rasittavia kasviksia yleensä neuvotaan välttämään ainakin aluksi. Tomaattia en ole sen allergisoivan piirteen takia uskaltanut vielä antaa - itsekin olin sille pienenä allerginen. Maitotuotteita ollaan neuvottu antamaan 8kk iästä alkaen, eli aikaisemmin kuin Suomessa. Suolaa myös neuvottiin antamaan ruoassa jo alusta saakka, mutta sitä en ole itse halunnut lisätä rasittamaan pienen elimistöä... lisätäänkö siellä vauvan ruokaan suolaa?

      Delete
  6. Hei! Taalla neuvotaan valttamaan suolaa, taalla on aika minimaalinen valikoima valmisruokia vauvoille. Turkkilaiset tykkaavat keitoista ja niita tehdaan paljon pienillekin, vellia syödaan muttei sitten oikeastaan puuroa vaan aamupalaksi aletaan maistella aikaisin juustoa, jogurttia, leipaa ja vihanneksia. Meilla on ollut kaytössa jonkunlainen sekasysteemi vaikka pitkalti paikallisia suosituksia mukaillen mennaan. Kiitos kivasta blogista, taman lukeminen jai aikoinaan vauvakiireiden takia ja nyt taas löysin tanne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintoista lukea myös turkkilaisista vauvanruoista. Keitot maistuvatkin varmasti vauvoille!

      Kiva, jos jaksat lukea vauvakiireistä huolimatta ja kommentoida tänne blogiin :)

      Delete
  7. Facebook is a dazzling system which offers its customers tremendous probabilities to increase their perspectives. buy usa facebook likes

    ReplyDelete
  8. I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. The post is very nice. I just shared on my Facebook Account.

    ReplyDelete