Saturday, July 28, 2012

Vauvan puurot

Postailin vauvojen soseista täällä ja täällä ja täällä, ja nyt laitan vielä pari reseptiä vauvojen puuroille, sillä niistä on kyselty.

Soseiden ohjella annoin 4,5-7kk ikäiselle vauvalle hienorakeista valmis-riisipuuroa ja sormihirssipuuroa (ragi) valmishiutaleista. Sittemmin tuli lääkäriltä ohjeistusta, että voitaisiin siirtyä kotonatehtyihin puuroihin.

Laitan tähän muutaman esimerkin puuroista, joita valmistan vauvalle kotona. Aloitan näistä kotoisemmista puuroista ja lisään sitten pari intialaista reseptiä.

Kaurapuuro

Kaurapuuro kannattaa ensi kerroilla jauhaa vauvalle hieman hienompirakeisemmaksi ja vasta vähitellen tarjota puuroa kokohiutaleista. Puuron valmistaa helposti myös mikroaaltouunissa.

Tarvitset:

  • 1/2 dl pikakaurahiutaleita (jotka sisältävät vain kauraa)
  • n. 1 1/2 dl vettä
  • Äidinmaitoa

Valmistus:

  • Jauha etukäteen suurempi määrä kaurahiutaleita monitoimikoneessa hieman hienommaksi.
  • Lämmitä vesi, ja lisää siihen kaurahiutaleet. Hauduta miedolla lämmöllä n. 3 minuutin ajan, välillä sekoittaen.
  • Anna puuron jäähtyä hieman ja sekoita siihen vielä runsaasti äidinmaitoa. Tarkista, ettei puuro ole kuumaa ennen kuin tarjoat sen vauvalle.
  • Tarjoa puuron kanssa halutessasi hedelmä-tai marjasosetta.

Mannapuuro

Mannapuuro maistuu vauvalle varmasti, mutta ravinteikkaampi vaihtoehto mannalle olisi kokovehnästä eli bulgurista (dalia) valmistettu puuro – ohje alla. Maha täyttyy paremmin, jos mannapuuron tarjoaa jonkin hedelmä-tai kasvissoseen kanssa – yllä mannapuuroa maissisosesilmällä.

Tarvitset:

  • 1/2 dl mannasuurimoita eli rawa
  • n. 2 dl vettä
  • (Äidinmaitoa)

Valmistus:

  • Kiehuta vesi ja lisää siihen mannasuurimot. Hauduta miedolla lämmöllä useasti sekoittaen 5-10 minuutin ajan tai kunnes puuro on kypsää. Lisää keittäessä tarvittaessa vettä.
  • Anna puuron jäähtyä hieman ja sekoita siihen halutessasi vielä äidinmaitoa. Tarkista, ettei puuro ole kuumaa ennen kuin tarjoat sen vauvalle.
  • Tarjoa puuron kanssa halutessasi hedelmä-tai kasvissosetta.

Dhal ka Pani – linssivesi

Kasvissyöjinä on tärkeää pitää huoli lapsen proteiininsaannista, ja siksi linssejä pitäisi antaa jossakin muodossa päivittäin. Mung-linssit ovat hyviä linssejä alkuvaiheeseen, sillä ne ovat kevyitä vatsalle. Linssivettä eli dhal-ka-pania (murskattuja keitettyjä linssejä) voi lisätä muihin kasvisruokiin tai juottaa sellaisenaan vauvalle.

Seuraavanlaisia puuroja voi valmistaa vauvalle linsseistä. 

DhalChawal

Dhal Chawal - Riisi ja linssit

Riisi-linssimuhennosta eli khichdia syödään yleisesti ruoan ohella pohjois-Intiassa etenkin Gujaratin alueella. Etelä-Intiassa syödään pääruokana hyvin samanlaista muhennosta nimeltään pongal, joka on samoten herkullista. Khichdiin tulee yleensä vihreitä mung-linssejä, kun taas pongal valmistetaan yleensä keltaisista linsseistä. Tähän vauvojen versioon tulee keltaisia mung-linssejä, mutta miksei vihreitäkin voisi vähitellen alkaa lisätä.

Ainekset ovat yksinkertaiset: riisiä (chawal) ja linssejä (dhal) parilla mausteella, jotka voi halutessaan jättää poiskin.

Tarvitset:

  • 1/2 rkl mung dhalia (keltaisia puolitettuja linssejä)
  • 1 1/2 rkl riisiä (pienijyväinen käy hyvin)
  • 2 1/3 dl vettä
  • Ripaus asafoetidaa (hajupihka)
  • Ripaus jeeraa (juustokuminajauhe)

Valmistus:

  • Pese riisi ja linssit huolellisesti.
  • Keitä pehmeiksi – painekattilassa sujuu nopeiten, normaalissa kattilassa veden määrää voi vaihdella tarpeen mukaan. Hajupihkaa voi halutessaan lisätä auttamaan ruoansulatuksessa.
  • Soseuta monitoimikoneessa parin sekunnin ajan siten, että jyvät hieman pehmenevät, mutta puurosta ei tule velliä.
  • Anna puuron jäähtyä ennen tarjoamista.

 

DaliaDhal2

Dhal-Dalia – linssit ja vehnä

Dhal-daliaan tulee myöskin keltaisia mung-linssejä (dhal) sekä bulgur-vehnää (dalia). Dhal-daliaa syövät myös jotkut aikuiset, ja aikaisemmin postasinkin reseptin linssi-vehnämuhennokselle.

Vauvaversio valmistetaan hyvin samalla tavalla kuin dhal chawal. Halutessaan voi valmistaa puuron vain daliasta ja jättää linssit pois eli ravinteikkaampana vaihtoehtona mannapuurolle. Mausteet voi myös halutessaan jättää pois tästä puurosta.

Tarvitset:

  • 1/2 rkl mung dhalia (keltaisia puolitettuja linssejä)
  • 2 rkl daliaa (bulgur-vehnää)
  • 2 dl vettä
  • Ripaus asafoetidaa (hajupihka)
  • Ripaus jeeraa (juustokuminajauhe)

Valmistus:

  • Pese linssit huolellisesti.
  • Keitä linssit ja vehnä pehmeiksi – painekattilassa sujuu nopeiten, normaalissa kattilassa veden määrää voi vaihdella tarpeen mukaan.
  • Soseuta monitoimikoneessa sekunnin-parin ajan siten, että jyvät hieman pehmenevät, mutta puurosta ei tule velliä.
  • Anna puuron jäähtyä ennen tarjoamista.

6 comments:

  1. Voi kun hienon näköisiä vauvanruokia. Suomessa ei oikein tahdo löytyä mitään selkeitä ohjeita vauvojen kasvisruokavaliosta. En ollut edes ajatellut että vauvalle voisi antaa quinoaa. Näin jälkeenpäin ajateltuan, niin miksi ei. Ehkä elän tämmöisessä peruna-kulttuurissa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä quinoaa annetaan tosi yleisesti vauvoille ja se tunnetaankin ihan vauvanruokana. Ihmeteltäisiin, jos sitä aikuinen kovasti söisi. Perunalle on tosiaan vaihtoehtoja :)

      Delete
    2. Vegaaniliitolta löytyy opas lasten sekä odottavien ja imettävien äitien ruokavaliosta: http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/raskausesite.pdf

      YouTubesta löytyy samaa aihetta käsittelevä luento: http://www.youtube.com/watch?v=7OtIrJiP6qg

      :)

      Delete
    3. Kiitos vinkistä, käydäänpä lukemassa!

      Delete
  2. En tiedä sattuiko sulla vahinko, mutta kinua (eli quinoa) on ns. valeviljoihin kuuluva kasvi ja sukua lähinnä savikoille. Se ei ole siis sama kuin bulgur-vehnä, joka on täysjyväinen vehnän muoto. Ulkoisesti ne kyllä muistuttaa toisiaan.

    ReplyDelete