Sunday, May 6, 2012

Makki Ki Roti

(lausutaan makkai ki roti)

Maissijauhosta valmistetut leivät.

Makki Ki Roti on täysjyvämaissijauhosta eli makki ki attasta valmistettu leipä, joka on yhdessä sarson ka saagin kanssa suosittu ateria Punjabissa luoteis-Intiassa. Olen näitä maistellut ravintoloissa jo muutaman kerran, mutta en ole onnistunut tekemään näitä kotona, sillä makkai ki attaa ei tunnu etelä-Intiasta löytävän (Näihin ei siis käy normaali hieno maissijauho). Nyt, kun anoppi toi pohjoisesta makkai ki attaa tuliaiseksi, niin pitihän näitä kokeilla.

Makki ki rotit ovat normaaleja roteja paksumpia ja kovempia, sillä makkai ki atta on jämäkämpää kuin atta (täysjyvävehnäjauho). Täysjyvämaissijauho on myös hieman vaikeampaa muotoilla kuin normaali atta, joten makkai ki rotit valmistetaan samalla tavalla kuin rice rotit – muovikelmun- tai pussin päällä taputtelemalla (kuvasarja löytyy aikaisemmasta postauksesta).

Makki ki Rotit sopivat parhaiten syötäväksi sarson ka saagin kera, mutta voisin kuvitella, että myös esim. pinaatista valmistetut muhennokset tai erilaiset dhalit (linssimuhennokset) sopisivat hyvin sen seuraksi.

6 rotia varten tarvitset:

  • 2,5 dl täysjyvämaissijauhoa eli makkai ki attaa
  • Vettä
  • Maun mukaan suolaa

Valmistus:

  • Sekoita suola jauhoihin.
  • Ala lisätä vettä vähitellen ensin lusikalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten.
  • Kun taikina alkaa olla tasaista ja pehmeää, mutta irtoaa käsistä, se on valmista. Taikinaan voi halutessaan lisätä lopuksi myös hieman öljyä auttamaan vaivaamisessa.
  • Jaa taikina 6 osaan, leikkaa palasiksi ja muotoile paloista kämmenellä pyöreitä palloja.
  • Litistä pallot kämmenellä alas.
  • Laita leivonta—alustalle kelmua tai esim. vihannesmuovipussi. Sivele kelmulle öljyä.
  • Ota litistetty taikinapallo, ja taputtele sitä öljytyin käsin alustalla samalla käännellen, kunnes siitä on muodostunut ohuehko leipä.
  • Lämmitä samalla paistinpannu, jolla on hieman öljyä.
  • Nosta roti kelmuineen, ja käännä se suoraan kuumalle pannulle toisin päin, samalla nopeasti irrottaen kelmun toiselta puolelta.
  • Paista korkealla lämmöllä kypsäksi molemmin puolin siten, että pinnalla on tummia läikkiä.
  • Tarjoa valmiit rotit lämpiminä sarson ka saagin tai jonkin muun muhennoksen kanssa.

2 comments:

  1. Onkohan tuo maissijauho sellaista esikäsiteltyä,jolloin sitä on helpompi käsitellä ja pysyy koossa? Venezuelassahan syödään maissista tehtyjä leipäsiä(arepa)mutta niihin eivät tavalliset maissijauhot käy.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Harina_PAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. En osaa sanoa tarkalleen, miten tämä on valmistettu, mutta on sitä varmasti esikäsitelty. On sitä silti vaikeampi käsitellä kuin normaalia attaa, vaikka siitä saa paremmin tehtyä leipiä kuin tavallisesta maissijauhosta.

      Delete