Wednesday, September 28, 2011

Palak Puri

Pinaattisia uppopaistettuja leipiä.

Palak purit valmistetaan samalla tapaa kuin normaalit purit, mutta taikinaan lisätään keitetyistä pinaatinlehdistä (palak) valmistettua tahnaa. Pinaatti vaikuttaa purien makuun hyvin vähän – hyvä siksi, että mieheni ei pidä pinaatin mausta ja syö näitä pureja kyllä mielellään – mutta pinaatti tuo hienon vihreän värin leipiin.

Söimme palak pureja cholen eli kikhernemuhennoksen sekä shrikhandin seurana (yllä). Palak purit sopivat myös varmasti hyvin myös peruna- ja paneer-ruokien kaveriksi.

Tarvitset:

  • 2,5 dl attaa t. täysjyvävehnäjauhoja
  • 200g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl öljyä taikinaan (ja runsaasti uppopaistamista varten)
  • Maun mukaan suolaa
  • Tarpeen mukaan vettä

Valmistelut:

  • Keitä pinaatinlehdet pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja soseuta ne vesitilkan kanssa esim. blenderissä hienoksi, vihreän maalin näköiseksi tahnaksi.

Taikinan valmistus:

  • Sekoita yhteen jauhot, suola, öljy sekä pinaattitahna. Sekoita taikinaa käsin ja lisää tarvittaessa vettä, mikäli tahna ei ole tarpeeksi juoksevaa.
  • Vaivaa taikinaa samalla nyrkeillä painellen, kunnes se alkaa olla tasaista.

Purien leipominen:

  • Muotoile taikinasta kaksi pitkulaista pätkää, ja leikkaa ne veitsellä 10-12 samankokoisiksi pieniksi palasiksi.
  • Pyörittele palasista kämmenten välissä palloja ja lätistä ne käsillä alas.
  • Levitä alustalle pikkuriikkisen öljyä (ei siis jauhoja, ellei taikina ole liian löysää) ja kauli palloista pieniä pyöreitä leipiä. Öljyistä taikinaa on helppo muotoilla; kauli yhteen suuntaan – käännä - kauli taas toiseen suuntaan - käännä jne. Leivät voivat olla hieman paksuhkoja.

Purien paisto:

  • Kuumenna syvällä pannulla runsaasti öljyä – n. 10-15 cm korkeudelle. Öljy on tarpeeksi kuumaa sitten, kun siitä alkaa nousta höyryä ja pieni pala taikinaa ruskettuu nopeasti (kannattaa kokeilla ensin).
  • Asettele pureja öljyyn hitaasti kerrallaan, ja liikuttele niita öljyssä kevyesti taputellen n. 5-10 sekuntia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita – älä ruskista niitä liikaa, etteivät ne kovetu.
  • Valuta reikäkauhalla ja nosta talouspaperille valumaan.
  • Aseta valmiit purit paperilla tai kankaalla vuorattuun ilmatiiviiseen astiaan tarjottavaksi.

6 comments:

  1. Täällä huutelee uusi lukija, joka juuri vasta löysi blogisi! Mitä nyt olen ehtinyt selailla, niin mielenkiintoiselta vaikuttaa.
    Vietin Intiassa yhden talven pari vuotta sitten ja rakastuin paikalliseen ruokaan. Ihan mahtavaa päästä nyt kokeilemaan niiden kokkausta sinun ohjeidesi avulla.
    Tämä postaus tuli nyt ehkä vähän väärään paikkaan, mutta kun piti päästä kertomaan että olen innoissani! :D

    ReplyDelete
  2. Kiitos kommentista, Caty, ja kiva kun vierailet! Toivottavasti näistä resepteistä on iloa sinulle ja tuovat Intian-muistot mieleen :)

    ReplyDelete
  3. Onpa hauskan värisiä pureja! En yhtään ihmettele, että miehesi ei tykkää pinaatista, koska kyllähän se maistuu vähän semmoiselta ruohomaiselta. Meillä kyllä tykätään pinaatista.:-)

    ReplyDelete
  4. Hehe, Hippu minustakin pinaatti maistuu ruoholta, mutta joihinkin ruokiin se sopii :)

    ReplyDelete