Friday, April 8, 2011

Sitruunakakku

Vähän aikaa sitten Intiassa vieraileva blogiystäväni, Suzhouren Intian ihmeitä-blogista kävi luonani iltapäiväteellä. Olipas mukava rupatella suomeksi pitkästä aikaa!

Teen kyytipojaksi tein raikasta sitruunakakkua. Olen valmistanut sitruunakakun tällä samalla reseptillä niin kauan, etten enää edes muista, mistä löysin sen alunperin… mutta tämä resepti toimii aina.

Tarvitset:

  • 125g margariinia t. voita
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (laitoin 3 intialaista pikkusitruunaa)
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3,5dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta

Valmistus:

  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen.
  • Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi.
  • Lisää kuoriraasteet ja vaniljasokeri.
  • Lisää kananmunat yksitellen.
  • Lisää jauhot vuorotellen mehujen kanssa.
  • Paista uunin alatasossa 175 asteessa 45-50 min. ajan.
  • Anna jäähtyä ennen kumoamista.

Kuorrutusta varten tarvitset:

  • 2 dl pölysokeria
  • n. 2-3 rkl sitruunamehua

Kuorrutuksen valmistus:

  • Lisää sitruunamehua pölysokeriin vähitellen samalla sekoitellen, kunnes kuorrutus on tasaista. 
  • Voit kuorruttaa kakun makusi mukaan joko lastalla tai voit tehdä raitoja tyllalla.

15 comments:

  1. Rakastan sitruunaisia makuja ja varmaan tykkäisin myös tuosta kakusta;D

    ReplyDelete
  2. Kakku oli todella herkullista. Kuten myös ne suussa sulavat momot :). Kiitos vielä kerran.

    ReplyDelete
  3. Yaelian, sitruuna on ihanan raikasta kakussa!

    Suzhouren, kiitos hyvästä seurasta - ja tuliaisista!

    ReplyDelete
  4. Ihanan näköinen kakku!

    On muuten mukava, kun pääsee jutustelemaan suomeksi! Vasta ulkomailla ollessa sitä tajuaa, miten paljon "ulosannista" riippuu kielestä, kun on niin paljon juttuja, joita ei mitenkään pysty sanomaan vierailla kielillä. Tuntuu, että itsekin on ihan toinen ihminen, kun saa puhua suomea. :-)

    ReplyDelete
  5. Kiitos Hippu :)

    Tuohan se uuden ulottuvuuden keskusteluun, kun omalla äidinkielellä puhuu. Itselläni ei suomi suju enää niin luontevasti, koska olen asunut ulkomailla niin monta vuotta. Saako kysyä, mikä teillä on kotikielenä?

    ReplyDelete
  6. On kyllä tosi hämmästyttävää, miten nopeasti oma äidinkieli alkaa rapistua! Olen huomannut omalla kohdallani sen erityisesti yhdyssanojen kohdalla. Ei vain enää tajua, mitkä sanat kirjoitetaan yhteen ja mitkä ei.

    Juu, saa kysyä. :-) Meillä on kotikielenä enkku, vaikka osaan kyllä telugua sen verran, että peruasiat ainakin on hallinnassa, ja samaten mies osaa auttavasti suomea. Aika paljon jää kuitenkin johonkin "mustaan aukkoon", kun kommunikointivälineenä on joku välikieli. Mikä teillä on kotikielenä (ei ole pakko kertoa, jos et halua)?

    ReplyDelete
  7. Hippu, tämä blogin pitäminen on ulkosuomalaiselle hyvää harjoitusta, etenkin juuri noihin pilkku- ja yhdyssanajuttuihin. Itselläni on usein sanat haussa, kun ensiksi tulee heti englanniksi mieleen, ja samoin sanojen taivutukset (sijamuodot). Ensimmäiset postaukset takkuili kovastikin. Meilläkin kotikielenä on englanti, eli se on aina päällimmäisenä mielessä, vielä kun opetan englannin kieltä työkseni. :)

    ReplyDelete
  8. Onpas täydellisen näköinen kakku, vautsit! ^^

    ReplyDelete
  9. Kiitos, Ent-tu, ja kiva kun kommentoit pitkästä aikaa :)

    ReplyDelete
  10. Kiitos ohjeesta. Haluaisin tehdä juuri sitruunakakun valmistujaisjuhliini. Koska olen aloitteleva ja epävarma leipoja, pitää kysyä: Sopiiko tällaiseen kakkuun marsipaanipäällyste?

    ReplyDelete
  11. Ja tarkoituksena olis laittaa vaaleansininen marsipaani. Maistuuko eriväriset marsipaanit erilaisilta? Kun ei oo aavistustakaan :D

    ReplyDelete
  12. Kristiina, en usko, että marsipaanin väri vaikuttaa makuun. Marsipaanihan maistuu mantelille, josta se on tehty. En ole varma, miltä marsipaani maistuu sitruunakakun kanssa - ehkä tuo sokerikuorrutus sopisi vielä paremmin, ja voihan sokeristakin tehdä koristeita, jos niitä kaipaat :)

    ReplyDelete
  13. Kiitos! Malttamattomana ihmisenä testasin jo kakkua ja on hyvää.

    ReplyDelete
  14. Kiva kuulla, että maistui! :)

    ReplyDelete