Tuesday, January 4, 2011

Intialainen ruokasanakirja

Lukijoiden pyynnöstä olen alkanut tehdä tähän intialaista ruokasanakirjaa, josta löytyy suomennokset niin mausteiden kuin kasvistenkin nimille. Yritän kääntää mahdollisimmat monet ja yleiset sanat, joita resepteissäni ilmestyy, mutta ehdotukset ovat tervetulleita. Puuttuuko tästä listasta sanoja, joiden haluaisitte lisättävän?

Huomatkaa, että tämä sanakirja on hindiksi ja englanniksi, sillä ne ovat Intian yleisimmät kielet. Intiassa matkustaessanne törmäätte varmasti moniin muihin sanontoihin, mutta tällä sanakirjalla pääsette alkuun.

Olen listannut sanat eri otsikkojen alle, mutta haluat etsiä jotakin tiettyä sanaa, voit painaa Ctrl F.

Lisään tähän sanoja tarpeen mukaan, kun niitä esiintyy blogissani tai tulee mieleen. Sivuun tulee palkki, josta pääsee suoraan sanakirjaan tarvittaessa. Toivottavasti tästä on lukijoille hyötyä!

 

 

Hindi Englanti Suomi
     

Subzi (sabzi)

Vegetables Kasvikset

aloo (alu)

potato peruna
arbi colocasia taaro (juurimukuloita)

baengan

eggplant, brinjal munakoiso

bandh gobhi (patta gobhi)

cabbage kaali

beans

green beans, French beans vihreä papu
bhindi ladies’ finger, okra okra

chakunder

beetroot punajuuri
chichinda snakegourd pitkä raidallinen kurkkukasvi (Trichosanthes cucumerin)
chow chow chayote kajottikurpitsa

gaajar

carrot porkkana
guwar ki phali cluster beans guar-papu

hari mirch

green chilli vihreä chili 
kakdi cucumber kurkku (pitkä, notkea intialainen lajike)
kamal kakdi lotus root lootuksenjuuri
karela bittergourd karvaskurkku 
kheera cucumber kurkku
kukkurmutta button mushroom herkkusieni
lal mirch red chilli punainen chili

lauki (loki)

bottlegourd pullokurpitsa
lehsun garlic valkosipuli
makai (makki) sweetcorn maissi

matar (muttar)

peas herne

mooli (muuli)

radish retiisi (valkoinen)
niimbu lemon sitruuna
palak spinach pinaatti
parwal pointed gourd pieni suippo raidallinen kurkkukasvi (Trichosanthes dioic)

patta gobhi (bandh bobhi)

cabbage kaali
petha ash gourd, winter melon hunajamelonin tapainen kasvis (Benincasa hispida)

phool gobhi

cauliflower kukkakaali
pyaaz onion sipuli
sem (semphali) broad beans, fava beans, double beans   härkäpapu
shalgam turnip turnipsi
simla mirch capsicum vihreä paprika
tamater tomato tomaatti
tindora ivy gourd pieni suippo kurkkukasvi (Coccinia grandis)
turai ridgegourd luffa
kaddu pumpkin kurpitsa
senjana drumstick “rumpukepit” (Cassia fistulosa)
shalari celery selleri
shakarkandi (rataalu, suran) sweet potato bataatti
suran (jimikand) yam jamssi
     
Phal (Fal) Fruit Hedelmät
aam mango mango
aloobukhara plum luumu
amla gooseberry intialainen karviaismarja
amruud guava guava
anaar pomegranate granaattiomena 
ananas pineapple ananas
angoor (angur) grapes rypäleet
anjeer fig viikuna
chikkoo (chikku) sapota päärynäntapainen kuivakka hedelmä (manilkara zapota)
jamun (jambul) java plum, Indian blackberry, black plum intialainen luumua muistuttava marja (Syzygium cumini)
katahal jackfruit jakkihedelmä
kela banana banaani
katahal jackfruit jakkihedelmä
kharbooj (kharbuj) musk melon, cantaloupe hunajameloni
khubani apricot aprikoosi
lichi lychee litsi
mosambi sweet lime makea limetti
naarangi orange appelsiini
nariyal coconut kookos
nashpati pear päärynä
papiita papaya papaija
seb apple omena
sitaphal (sitafal) custard-apple kirimoija, kermaomena 
tarbooj (tarbuj) watermelon vesimeloni
     
Patti Herbs Yrtit
adrak ginger inkivääri
dhanya coriander, cilantro korianteri
imli tamarind tamarindi
kadi patta curry leaf currynlehti
methi fenugreek sarviapila
pudina mint minttu 
sarson spinach leaves sinapinlehdet
tej patta bay leaf laakerinlehti
thulsi Indian basil pyhä basilika
     
Masale Spices Mausteet
aji-no-moto monosodium glutamate natriumglutamaatti, aromivahvenne
ajwain thymol seeds, caraway seeds, carom seeds koptilainen kumina
amchoor dry mango powder jauhe kuivatusta mangosta 
anasphal star anise tähtianis
dalchini cinnamon kaneli
dhanya coriander powder korianterijauhe
elaichi cardamom kardemumma
garam masala garam masala maustesekoitus pippurista, neilikasta, jeerasta, muskotista, kanelista, kardemummasta ja laakerinlehdestä
haldi turmeric kurkuma
hing asafoetida hajupihka
javitri mace muskottikukka
jayfal nutmeg muskottipähkinä
jeera cumin juustokumina
kala namak black salt musta suola
kali mirch black pepper mustapippuri
kalonji nigella seeds, black cumin musta kumina
khus khus poppy seeds unikonsiemenet
kesar saffron sahrami
lal mirch red chilli powder punainen chilijauhe
lavang (laung) cloves neilikka
namak salt suola
rai dark mustard seeds tummat sinapinsiemenet
saunf aniseed anis
tilli sesame seeds seesaminsiemenet
     
Dhal Lentils and beans Linssit tai pavut
channa chickpeas kikherne
chana dhal yellow split peas, bengal gram halkaistut kikherneet 
chutney dhal roasted chick peas paahdettu chana dhal
desi channa black chickpeas tummat kikherneet 
lobia black-eyed beans mustasilmäpavut
masoor dhal red lentils halkaistut punaiset linssit
moong dhal green gram dhal halkaistut keltaiset tai vihreät linssit
rajma kidney beans kidneypavut
sabut moong green gram dhal kokonaiset vihreät linssit
sabut urad black gram dhal kokonaiset mustat linssit
tuar dhal red gram dhal keltaiset linssit
urad dhal black gram dhal halkaistut valkoiset tai mustat linssit
     
Mewa Dry Fruit and Nuts Kuivatut hedelmät ja pähkinät
akhrot walnut saksanpähkinä
badam almond manteli
kaju cashewnuts cashew-pähkinä
khajoor dates taateli
kishmish raisins rusina
pista pistachio pistaasi
moongphali peanuts maapähkinä
supari betelnut betel-pähkinä
     
Doodh se Dairy Maitotuotteet
chach (mattha, lassi)  buttermilk piimä, jogurttijuoma
dahi curd jogurtti
doodh (duudh) milk maito
ghee clarified butter kirkastettu voi
khoya (khova, mawa) milk fudge makea, kiinteytetty maito
makkhan butter voi
malai cream kerma
paneer cottage cheese intialainen kotijuusto, maku muistuttaa raejuustoa 
     
Anaaj Cereals Viljatuotteet
atta wholewheat flour täysjyvävehnäjauho
bajra pearl millet flour helmihirssijauho
besan chickpea flour kikhernejauho
chawal rice riisi
chivda flattened rice flakes ohuet riisihiutaleet
dalia bulgur wheat bulgurvehnä
maida wheat flour vehnäjauho
makai ka atta corn meal maissijauho
murmure (muri)  puffed rice paisutettu riisi
poha rice flakes riisihiutaleet
ragi finger millet flour  sormihirssijauho
sabudhana sago (tapioca) pearls tapioca, sago-palmusta saatu tärkkelys
sooji (rawa) semolina mannasuurimot
   
Alag tare ki samagri Miscellaneous Sekalaiset
achaar pickle pikkelssi
anda egg kananmuna 
barfi Indian fudge intialainen maitomakeinen
bhara stuffed täytetty
burjee crushed murskattu
chaat Indian savoury snacks intialaiset suolapalat
chai Indian tea intialainen mauste-maitotee
chatni (chutney) chutney mausteinen dippi
cheeni (chiini) sugar sokeri
dosai rice pancake riisitaikinasta tehty lettu
ghee clarified butter kirkastettu voi
giili subzi gravy kastikemainen curry
gosht meat liha
gur jaggery palmusokeri
handi food cooked in an earthenware pot laajassa savipannussa valmistettu ruoka
idli steamed rice cake höyrystetty riisikakku
kabab skewer varras tai kebabi
kadhai (karahi) food cooked in a deep steel pan (like a wok) wokin tapaisella syvällä teräspannulla valmistettu ruoka
kheer rice pudding makea riisipuuro
kofta vegetable ball pyörykkä
makhana fox nut euryale ferox- vesililjan siemenet
mithai sweetmeats intialaiset makeiset
namkeen spicy fritters mausteiset uppopaistetut suolapalat
pakora vegetable fritter friteerattu kasvis
paan betel leaf betel-lehti
papad papadum, poppadom intialainen näkkileipä
payasam milk pudding makea maito-nuudelipuuro
pulao pilaf maustettu riisi
raita yoghurt side dish jogurttilisäke
rasam rasam maustettu keitto
roti unleavened flatbread intialainen leipä
saag green leaves, e.g. mustard, fenugreek, spinach vihreät lehtivihannekset, e.g. sinappi, sarviapila, pinaatti
sambhar sambhar linssi-kasvispata
semia (seviya) vermicelli vermiselli, ohuet nuudelit
shorba soup keitto
sukhi subzi dry curry kuiva curry, höystö 
tandoori food prepared in a tandoor clay oven tandoor-saviuunissa valmistettu ruoka
tawa food prepared on a flat steel griddle ohuella teräspannulla valmistettu ruoka
tel oil öljy
tikka (tikki) spicy marinade mausteinen marinadi
vada deep-fried lentil doughnut uppopaistettu linssitaikinadonitsi
     

23 comments:

  1. Kiitos Anna,tätä varmaankin tulee tarvitsemaan jossain vaiheessa:-)

    ReplyDelete
  2. Kiitos täältäkin! Löysin tänne itse asiassa juuri eilen, kun googlailin erilaisten ruokasanojen merkitystä. :)

    Mahtavatko dhal, dahl ja dal olla jotenkin rinnakkaisia muotoja vai onko kullakin oma merkityksensä? Kaikkiin olen jossain Internetin syövereissä törmännyt...

    ReplyDelete
  3. Mitenkä tuon hing/asafoetida -käännöksen kanssa oikein on, suomeksi olet laittanut sarviapila??? Eikö sarviapila ole englanniksi fenugreek ja tuo asafoetida hajupihka tms? Eri kasvi kuitenkin on kyseessä, mikäli minä olen mitään näistä ymmärtänyt.

    ReplyDelete
  4. Yaelian, kiva jos tulee tarpeeseen :)

    Tiia, kiva, kun kävit! Dal, dahl ja dhal ovat sama asia, eli linsseistä on kyse.

    Ainos, kiitos, kun kommentoit ja löysit virheen ennen kuin joku muu sen sieltä otti. Eli hing on tosiaan hajupihka, eikä sarviapila (methi), jonka olen näköjään vahingossa väärin kopioinut.

    ReplyDelete
  5. Olet tehnyt paljon työtä. Siitä kiitos! Tykkäisin kuitenkin enemmän sanakirjasta ilman taulukkoa, laatikoita, ruudukoita tai miksi tuota nyt kutsua.

    ReplyDelete
  6. Olisipa tällainen sanakirja ollut käytössä siellä asuessa.

    ReplyDelete
  7. Vau mikä työ! Tästä on varmasti vielä monesti hyötyä. Itse tykkään tuosta taulukkomuodosta erityisesti, se on selkeä.

    ReplyDelete
  8. Tosi hieno sanasto, aivan upeaa!

    Olikos sinulla täällä blogissa jokin härkäpapuresepti? En ole mitään resepteistäsi vielä kokeillut vaikka ne aina lueskelenkin, mutta kun kaapissa ois ihan suomalaisia härkäpapuja purkissa... :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous, olisiko sinulla ehdotusta, miten sanalistan voisi paremmin esittää? Omasta mielestäni taulukko on kaikista loogisin, mutta jos lukijoilla on ehdotuksia, niin otan mielelläni vastaan :)

    Suzhouren... ymmärrän kyllä! Mutta nythän voitte tulostaa sen ja ottaa vaikka tulevalle reissulle mukaan :)

    JL, kiitos ehdotuksesta - laitetaan härkäpavut kokeiluun!

    Reetta - toivottavasti tämä oli sellainen lista, jota kaipasit :)

    ReplyDelete
  10. Anna, tässä oli tosiaan aika kova työ,ja työ jatkuu vielä varmasti :)

    ReplyDelete
  11. Sanat voisivat olla juuri noin palstoittain, se on selkeää, mutta ilman noita ruudukon viivoja. Jokaisen rivin jälkeen laittaisin yhden rivin tyhjää. Listasta tulee silloin pidempi, mutta selkeämpi. Sitä voisi myös kokeilla, miltä se näyttäisi, jos tuon rivin ensimmäisen hindinkielisen sanan kirjoittaisi lihavoituna. Myös väliotsikkojen jälkeen tulisi tietysti ainakin yksi tyhjä rivi.

    Muuten kun luin tuota listaa, niin alkoi tehdä hirveästi mieli lähteä intialaiseen ravintolaan. Eihän se kaukana ole, mutta nyt on ollut niin kiire, ettei ole ehtinyt. Ehkä ensi viikonloppuna, ;)

    ReplyDelete
  12. Tämä on tosi hyvä ja hyödyllinen listaus. Esitystapa taulukossa on mielestäni hyvä, ei kannata minun mielestäni lähteä muuttaan ja varmaan blogikin asettaa esteensä siihen.
    t. simran

    ReplyDelete
  13. Ihana löytö täältä netin ihmeellisestä maailmasta. Olen lähdössä ekaa kertaa Intiaan allergisen lapsen kanssa, joten tulee varmasti kopsattua tämä listaus mukaan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva jos tästä on hyötyä Intian-matkalla!

      Delete
  14. Aloin etsimään pakora-reseptiä ja päädyin blogiisi.. Mahtava, tuikitarpeellinen löytö! Hedelmä- ja erityisesti pähkinäallergikkona olen hieman jo etukäteen hikoillut, että kuinka mahtaa reissulaisen käydä..

    Ajamme poikaystäväni kera moottoripyörällä Oulusta Intiaan (Venäjä-Turkki-Iran-Pakistan-Intia, takaisin tod.näk. Kiinan ja Venäjän halki). Matkavalmistelut ovat toistaiseksi levällään, syyskuun starttiin on onneksi vielä (vähän) aikaa. Aikomuksena on kierrellä suurimmat kaupungit kauempaa ja katsoa, mihin kaikkialle tie vie. Vuoden aikana ehtii ainakin jonkin verran Intiaakin kokea!

    Otan enemmän kuin mielellään vastaan vinkkejä ja varoituksia :)

    Kiitos vielä loistavasta blogistasi!
    -Minna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aika hurjalta mutta upealta kuulostava matkasuunnitelma teillä! Aiotteko pitää blogia matkan kulusta? Sellaistahan olisi hauska lukea. Tulee mieleen Ewan McGregorin ja Charlie Boormanin Long Way Down ja Long Way Round- sarjoihin ja matkakertomuksiin...oletko tutustunut niihin?

      Tutustutte varmaan matkan aikana aika moneen erilaiseen ruokakulttuuriin jo pelkästään Intian sisällä. Tämä sanakirja auttaa ainakin pohjois-Intiassa, jossa hindiä käytetään kovasti, etelässä voi kysyä aina englanniksi, jos ruokalajit on paikalliskielillä ilmoitettu.

      Vinkkejä? No hygienian kanssa kannattaa olla tuollaisella road tripillä tarkkana, eli juo vettä vain pulloista, jossa on korkin turvamuovitus tiukasti kiinni, ja kasvisruoka on aina turvallisempaa - liharuokaa kannattaa syödä vain hienommissa ravintoloissa. Hedelmät ja vihannekset kannattaa yleensä kuoria ennen syöntiä. Muuten osaisin antaa vinkkejä ehkä paremmin ihan tiettyihin kysymyksiin, jos jotain tulee mieleen...?!

      Delete
  15. Hei taas Anna!

    Hygienia-puoli tulee olemaan todellinen haaste, kun miettii kaikkia mahdollisia ja mahdottomia reittiosuuksia, mitä taipaleemme sisältää. Käsidesiä kulunee litroittain.

    Jotenkin olin tuudittautunut naivisti käsitykseen, että Intiassa lihaa kypsytetään niin pitkään, että mahdolliset pöpöt häviävät.. Se, minkä eläimen lihaa sitten missäkin kojussa/ravintolassa on tarjolla, ei kenties ole ikinä ihan "salettia", ellei itse näe ruoanvalmistus-prosessia alusta alkaen. Onneksi olen kasvisten ystävä!

    Vielä piti kysymäni, että onko jotain "perus"tahnoja, lisukkeita, jälkiruokia tms. syötäviä, joissa käytetään pähkinää tai raakoja seesaminsiemeniä? Joskus sain oireita falafeleista, jotka nyt eivät ihan intialainen ruokalaji ole, mutta kenties samankaltaisuuksia löytyy (?).

    Ja kyllä, alamme pitämään blogia osoitteessa

    www.easy-rider.fi

    Siellä on jo jonkin verran sisältöä aiemmilta retkiltä, päivittely tihenee kunhan reissu lähenee :)

    Kiitos taas!

    -Minna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minna, hygienia on Intiassa aina haaste! Mutta ruoat ovat mielettömän hyviä, joten sen ei kannata antaa estää nautintoa :)

      Lihasta sen verran, että perheeni ja tuttavani ovat lähes joka kerta sairastuneet Intiassa, ja he ovat lihaa syöneet. Itse sen sijaan sairastun tosi harvoin kasvisruokavaliolla, ja kun olen pari kertaa sairastunut, on se johtunut huonosta vedestä. Mutta paikallisella kasvisruoalla tuskin jää lihaa sen enempää kaipaamaan, ja voihan tarvittaessa posottaa lähimpään kaupunkiin vähän hienompaan ravintolaan sitten, jos sitä alkaa tehdä mieli.

      Nyt ei tule mieleen mitään yleisesti käytettyä tahnaa, jossa on pähkinöitä. Cashew-pähkinöitä kyllä käytetään joissakin resepteissä, mutta ne ovat sen verran kalliita, että niitä on enemmän "hienommissa" ruoissa, ja kalliimmissa ravintoloissa menussa on tarkkaan selitetty, jos kastike on pähkinöistä valmistettu. Falafelit on tietääkseni valmistettu kikherneistä, joten jos niille olet allerginen, kannattaa välttää ruokia, joissa on "channaa" (Pohjois-intiassa yleinen ruokalaji).

      Laita postia vaikka matkan varrelta, jos jotain kysyttävää tulee!

      Delete
  16. Hi would you mind stаting whiсh blοg platform you're using? I'm рlanning to ѕtart my
    own blog soon but I'm having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking
    fοг somethіng unique.
    P.S Apologies for gеtting off-topic but I had to ask!


    Hеrе іs my pagе :: online reputation management tool

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Heip!

    Et uskokaan miten tarpeeseen tämä sanakirja tulee, kiitos tuhannesti! En ehtinyt kuin vilkaista blogiasi alustavasti, mutta vaikuttaa aivan mielettömän hyvältä ja täynnä mielenkiintoisia postauksia! Pitää uppoutua oikein ajan kanssa.

    Terveisiä ihanaan Intiaan (himpun katkerana täällä Suomen sateisessa juhannuksessa :D )

    Minna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentistasi Minna! Kiva, jos tästä on hyötyä. Harmi, etten pääse nyt bloggailemaan tämän enempää, mutta toivottavasti arkistoista löytyy muita kivoja juttuja :)

      Delete