Tuesday, November 9, 2010

Masala Puri

DSCN4247                             Masala puria palak paneerin ja täytetyn tomaatin seurana.

Uppopaistettu mausteinen leipä.

Diwalin aikaan Intiassa ei valmisteta niinkään tiettyjä kasvisruokia, mutta juhlapyhinä subzien seurana on melkein aina puri. Puri on siis atta-jauhosta (kokojyvävehnäjauho) valmistettu upporasvassa paistettu leipä, josta postasinkin aikaisemmin. Tällä kertaa valmistimme diwaliksi masala puria, joka on siis normaalia puria rapeampaa ja mausteisempaa.

Tarvitset:

  • 2 dl attaa (t. kokojyvävehnäjauhoa)
  • 1 dl besania (kikhernejauhoa)
  • 1 dl rawaa (mannasuurimoita)
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • 2 tl chilijauhetta
    • Ripaus asafoetidaa (hing eli hajupihka)
    • 2 tl garam masalaa
    • 1 rkl ajwainia
    • Maun mukaan suolaa

1. Taikinan valmistus:

  • Sekoita jauhot yhteen. Lisää mausteet, ja sekoita jälleen hyvin. Taikinaan voi lisätä myös öljyä, jolloin sitä on helpompi muotoilla.
  • Ala lisätä vettä vähitellen samalla vaivaten ja nyrkeillä painellen. Taikinan ei tulisi olla liian vetistä, vaan melko jämäkkää. Muutaman minuutin vaivaamisen jälkeen, kun taikina alkaa olla tasainen, on se valmista.
  • Taikinan voi antaa seistä jonkin aikaa kannen alla tai valmistaa purit samantien.

2. Purien leipominen:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi pieniksi palasiksi.
  • Pyörittele palasista keskikokoisia palloja ja lätistä ne käsillä alas.

Litistettyjä puripalleroita.

  • Levitä alustalle hieman jauhoja, ja kauli palloista pieniä pyöreitä leipiä. Kauli yhteen suuntaan – käännä - kauli taas toiseen suuntaan - käännä jne. Leivät voivat olla hieman paksuhkoja.

Kaulitsin purit anopin puisella kaulimella anopin 45 vuotta vanhalla marmorialustalla.

Valmiiksi kaulittuja pureja.

 

3) Purien paisto:

  • Kuumenna syvällä pannulla runsaasti öljyä – n. 10-15 cm määrästä riippuen. Öljy on tarpeeksi kuumaa sitten, kun pieni pala taikinaa ruskettuu nopeasti (kannattaa kokeilla ensin).
  • Hitaasti asettele pureja öljyyn, ja liikuttele niita öljyssä kevyesti taputellen n. 5-10 sekuntia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita – älä ruskista niitä liikaa, etteivät ne kovetu. Valuta reikäkauhalla ja nosta talouspaperille valumaan.

Purit pullistuvat kasarin öljyssä.

  • Aseta valmiit purit kankaalla tai paperilla vuorattuun ilmatiiviiseen astiaan tarjottavaksi.
  • Nauti minkä tahansa subzin kera.

3 comments:

  1. Sulla on kyllä ihan mahtava kokoelma näitä intialaisia leipäreseptejä täällä:-)

    ReplyDelete
  2. Kaikki mikä on uppopaistettua on pakolla hyvää ;) Luulen saaneeni tän tyylisiä jossain Nepalilaisessa ravintolassa Stadissa :)

    ReplyDelete
  3. Nam! Tätä on kokeiltava joskus! :D

    ReplyDelete