Tuesday, October 26, 2010

Mooli Ka Parantha

Retiisillä täytetyt leivät.

 Mooli Ka Paranthaa mangopikkelsin ja punajuuriraitan kera.

 

Retiisiä jäi vielä jäljelle edellisen päivän subzista, joten päätin tehdä niistä täytettä paranthoihin. Paranthat ovat siis punjabilaista arkiruokaa – vahvasti maustetulla täytteellä täytetyt leivät, jotka syödään jogurtin ja pikkelsin kera. Retiisin lisäksi monet muut täytteet käyvät: kukkakaali, peruna, paneer, linssitreseptejä löytyy vanhan blogin puolelta. Laitan nyt täytettyjen paranthojen reseptin uudelleen.

Leipiä varten tarvitset:

  • n. 3 dl attaa tai täysjyvävehnäjauhoja
  • Ripaus suolaa
  • Vettä tarpeen mukaan

Täytettä varten tarvitset:

  • 2 isoa retikkaa t. 6 pientä retiisiä
  • 2 vihreätä chiliä
  • Tuoretta korianteria
  • Öljyä
  • Mausteita:
    • 1/2 tl chilijauhetta
    • 1 tl korianterijauhetta
    • 1/2 tl garam masalaa
    • 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
    • 1 tl jeeraa (juustokuminan siemeniä)
    • Maun mukaan suolaa

Valmista ensin leipätaikina:

Sekoita jauhoon suola ja ala lisätä vettä samalla taikinaa käännellen. Taikinaa vaivataan samalla nyrkeillä painellen. Lisää vettä taikinaa vaivatessa niin kauan, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Taikinan pitäisi olla melko paksua mutta kimmoisaa.Seisota valmista taikinaa kannen alla n. puolen tunnin ajan.

Valmista sillä aikaa täyte:

  • Raasta retiisi ja purista siitä vesi pois.
  • Silppua chili ja korianteri hienoksi silpuksi.
  • Lämmitä öljy pannulla. Paista jeeraa öljyssä, kunnes se alkaa räiskiä.
  • Lisää varovasti inkivääri-valkosipulitahna, ja kääntele sitä hetken pannulla.
  • Kaada sekaan retiisiraaste sekä loput mausteet. Sekoita hyvin, ja hauduta parin minuutin ajan.
  • Lisää seokseen chilisilppu ja korianteri.

Valmista paranthat:

  • Muotoile taikinasta pitkulainen pätkä, ja leikkaa taikina veitsellä samankokoisiksi, suurehkoiksi palasiksi.
  • Pyörittele palasista pikkupullan kokoisia palloja.

  • Tee palloista kuppeja (käy helposti yksitellen): tee palloihin peukalolla reikä ja painele reikää suuremmaksi samalla pyörittäen palloa kämmenellä. Kun kolo on tarpeeksi suuri, laita lusikalla siihen täytettä kunnes se on täynnä.

  • Sulje kuppi yläpuolelta liittäen taikinan reunat yhteen ja kiertäen ne (näyttää hieman valkosipulilta).

  • Laita alustalle sopivasti jauhoja, kasta pallot jauhokupissa, ja kauli palloista varovasti pyöreitä leipiä. Tarkista koko ajan, ettei täytettä pursua reunoista tai toiselta puolelta ulos. Kevyellä otteella saa parhaat paranthat!

Paranthojen paisto:

  • Lämmitä pannu kuumaksi - älä paista leipiä liian alhaisella tulella, sillä niistä voi tulla helposti liian kuivia ja kovia.
  • Levitä pannulle sopivasti öljyä, ja aseta parantha pannulle. Anna paranthan paistua n. 1 min., ja painele sitä samalla esim. perunamuussaajalla, jotta se paistuu joka puolelta. Levitä paranthan paalle tasaisesti öljya, ja käännä se. Anna leivän paistua, kunnes siinä on tasaisesti tummia täpliä.
  • Aseta valmiit paranthat ilmatiiviseen kannelliseen astiaan tarjottavaksi.

4 comments:

  1. En ole retiisin ystävä mutta nämä paranthat näyttävät ihanilta.Kiitos myös hyvistä ohjeista:-)

    ReplyDelete
  2. Ihanan oloisia leipiä! Hieman työläiltä vaikuttavat, mutta lopputulos on varmastikin sen arvoista.:)

    ReplyDelete
  3. Kiitos, Yaelian. Toivottavasti löytyy jotakin, mitä pystyy myös teillä kotioloissa tekemään.

    KMSU, onhan nämä aluksi vähän työläitä, mutta kaikkeen tottuu kun useammin tekee...

    ReplyDelete